Hírek, aktualitások
2021. augusztus 27.
A Felhívás célja a tavaszi fagykár elleni védekezés támogatása, a tavaszi fagykárból adódó termelési kockázatok csökkentése, kiküszöbölése. A Felhívás a magas költséget kitevő kármegelőző beruházások megvalósításához kíván támogatást nyújtani a termésbiztonság növelése érdekében. A Felhívás szem előtt tartja az EU kármegelőzésre irányuló törekvéseit, valamint a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia megelőzési elvét, mely szerint a veszteségekkel fenyegető jelenségek megelőzésének költsége akár több nagyságrenddel is kisebb, mint a bekövetkezett kár helyreállításának várható ráfordítása.A támogatás mértéke, összege Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege - egyéni és kollektív projekt esetén is - maximum 100 millió forint.A támogatás maximális mértéke egyéni és kollektív módon végrehajtott projekt esetén egyaránt az összes elszámolható költség 80%-a

Kötelezően megvalósítandó önállóan támogatható tevékenységek:

Tavaszi fagykár megelőzésére szolgáló beruházások támogatása:

- Tavaszi fagykár megelőzését szolgáló eszköz, berendezés, technológia beszerzése és telepítése: rögzített (telepített) vagy mobil (áttelepíthető) légkeverő berendezések, autonóm hőtermelő berendezések (fagyvédelmi kályhák, más fűtőberendezések), továbbá vontatott hőtermelő vagy légkeverő gépek (füstölő, ködképző berendezések, légkeverő, valamint fagyvédelmi gépek).

Választható, önállóan nem támogatható tevékenységek:

a) Az 5.5. b) pontban felsorolt általános költségek.
b) A projekt keretében beszerzésre kerülő tavaszi fagykár megelőzését szolgáló eszközhöz, berendezéshez, technológiához kapcsolódó vagyonvédelmi eszközök beszerzése: kamerarendszer, tároló konténer beszerzése - a Felhívás 5.7 pontjának figyelembevételével.
c) Legalább levegő hőmérséklet és páratartalom mérésére alkalmas meteorológiai adatgyűjtő állomás kialakítása.

Nem támogatható tevékenységek

A felhívás keretében a 3.1.1. - 3.1.2. pontokban meghatározott tevékenységeken túlmenően más tevékenység nem támogatható, különös tekintettel az alábbi tevékenységre:

- jégeső-elhárító – például rakéta alapú vagy talajgenerátoros – rendszer, illetve a VP3-5.1.1.2- 16 kódszámú felhívás keretei között támogatott rendszer kialakítása, fejlesztése,
- aszály kárnemhez kapcsolódó beruházás, valamint egyéb kárnemek hatásainak csökkentésére szolgáló öntözési infrastruktúrát igénylő beruházás,
- fagyvédelmi gyertya beszerzése

Jelen Felhívás keretében a támogatási kérelmek benyújtására 2021. november 17. napjától 2022. január 11-ig az alábbi benyújtási szakaszokban van lehetőség.

Ezen időszak alatt az alábbi értékelési határnapokig benyújtásra került projektek kerülnek együttesen elbírálásra:

Első szakasz: 2021. november 17. – 2021. november 30.
Második szakasz: 2021. december 1. – 2021. december 14.
Harmadik szakasz: 2021. december 15. – 2021. december 28.
Negyedik szakasz: 2021. december 29. – 2022. január 11.

A támogatás mértéke, összege Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege - egyéni és kollektív projekt esetén is - maximum 100 millió forint.

A támogatás maximális mértéke egyéni és kollektív módon végrehajtott projekt esetén egyaránt az összes elszámolható költség 80%-a

FELHÍVÁS

Pályázat elkészítésével kapcsolatban érdeklődni lehet:

Név: Ács Bertalan
Tel.: 0630/7464189
E-mail: info@silveragro.hu

Bármilyen kérdése van szaktanácsadással, pályázattal, gazdálkodással kapcsolatosan, kattintson a kapcsolatfelvétel gombra, majd az űrlap kitöltése/elküldése után keresni fogjuk!
Kapcsolatfelvétel